Спестяване на енергия: 10 начина за пестене на енергия

Има много различни начини за намаляване на потреблението на енергия от вашето домакинство, вариращо от прости поведенчески корекции до обширни подобрения в дома. Двата основни мотива за пестене на енергия са спестяването на сметки за комунални услуги и опазването на околната среда. Ето десетте най -често срещани начина за пестене на енергия и пестене на електроенергия във вашия дом, изброени от най -простите до най -интензивните методи.

Какво е спестяване на енергия?

В основата си енергоспестяването е практиката да се използва по -малко енергия, за да се намалят разходите и да се намали въздействието върху околната среда. Това може да означава използване на по -малко електроенергия, газ или всяка друга форма на енергия, която получавате от комуналните услуги и плащате. С ограничените енергийни ресурси, налични на нашата планета, активното спестяване на енергия, когато е възможно, е от полза индивидуално и за нашите по -големи енергийни системи.

10 начина да пестите енергия и електричество

Ето 10 начина да започнете сами да пестите енергия:

Коригирайте ежедневното си поведение
Сменете крушките си
Използвайте интелигентни разклонители
Инсталирайте програмируем термостат
Използвайте енергийно ефективни уреди
Намалете разходите за отопление на водата
Инсталирайте енергийно ефективни прозорци
Надстройте вашата ОВК система
Охладете дома си
Изолирайте дома си
По -долу ще разгледаме подробно всяка от тези възможности за пестене на енергия.

1. Коригирайте ежедневното си поведение

За да намалите консумацията на енергия във вашия дом, не е задължително да излизате навън и да купувате енергийно ефективни продукти. Спестяването на енергия може да бъде толкова просто, колкото изключването на светлини или уреди, когато нямате нужда от тях. Можете също така да използвате по-малко енергоемки уреди, като ръчно изпълнявате домакински задачи, като например сушене на дрехите ви, вместо да ги поставяте в сушилнята, или миене на съдове на ръка.

Корекциите в поведението, които имат най -голям потенциал за икономии на комунални услуги, намаляват топлината на термостата ви през зимата и използват по -малко вашия климатик през лятото. Разходите за отопление и охлаждане съставляват почти половината от средните сметки за битови нужди на дома, така че тези намаления на интензивността и честотата на отопление и охлаждане предлагат най -големи икономии.

Има инструменти, които можете да използвате, за да разберете къде по-голямата част от електричеството ви отива във вашия дом и кои уреди използват най-много електроенергия ежедневно.

2. Сменете крушките си

Традиционните крушки с нажежаема жичка консумират прекомерно количество електроенергия и трябва да се сменят по -често от техните енергийно ефективни алтернативи. Халогенните крушки с нажежаема жичка, компактните флуоресцентни лампи (CFLs) и светлинно-диодните крушки (LED) използват от 25-80 % по-малко електроенергия и издържат 3 до 25 пъти по-дълго от традиционните крушки.

Въпреки че енергийно ефективните крушки са по -скъпи от рафта, тяхното ефективно използване на енергия и по -дълъг живот означават, че те струват по -малко в дългосрочен план.

спестете сметки за енергия със слънчева енергия

3. Използвайте интелигентни разклонители

„Фантомните натоварвания“ или електричеството, използвано от електрониката, когато са изключени или в режим на готовност, са основен източник на разхищение на енергия. Всъщност се изчислява, че 75% от енергията, използвана за захранване на битова електроника, се консумира, когато тя е изключена, което може да ви струва до 200 долара годишно. Интелигентните разклонители, известни също като модерни разклонители, премахват проблема с фантомните натоварвания, като изключват захранването на електрониката, когато не се използват. Интелигентните разклонители могат да бъдат настроени да се изключват в определено време, през период на бездействие, чрез дистанционни превключватели или въз основа на състоянието на „главно“ устройство.

4. Инсталирайте програмируем или интелигентен термостат

Програмируем термостат може да бъде настроен автоматично да изключва или намалява отоплението и охлаждането по време на сън или отсъствие. Когато инсталирате програмируем термостат, елиминирате разточителната консумация на енергия от отопление и охлаждане, без да надстройвате вашата ОВК система.

Средно програмируем термостат може да ви спести $ 180 на година. Програмируемите термостати се предлагат в различни модели, които могат да бъдат настроени така, че да отговарят на вашия седмичен график. Допълнителните функции на програмируемите термостати могат да включват индикатори за това кога да се сменят въздушни филтри или проблеми в системата ОВК, които също подобряват ефективността на вашата отоплителна и охладителна система.

5. Закупете енергийно ефективни уреди

Средно уредите са отговорни за около 13% от общото потребление на енергия в домакинството. Когато купувате уред, трябва да обърнете внимание на две цифри: първоначалната покупна цена и годишните експлоатационни разходи. Въпреки че енергийно ефективните уреди могат да имат по-високи предварителни изкупни цени, техните експлоатационни разходи често са с 9-25% по-ниски от конвенционалните модели.

Когато купувате енергоефективен уред, трябва да потърсите уреди с етикет ENERGY STAR, което е федерална гаранция, че уредът ще консумира по -малко енергия по време на употреба и в режим на готовност от стандартните модели. Спестяванията на енергия се различават в зависимост от конкретния уред. Например пералните за дрехи, сертифицирани по ENERGY STAR, консумират 25% по -малко енергия и 45% по -малко вода от конвенционалните, докато хладилниците ENERGY STAR използват само 9% по -малко енергия.

6. Намалете разходите си за отопление на водата

Отоплението на водата е основен принос за общото потребление на енергия. Освен закупуването на енергийно ефективен бойлер, има три метода за намаляване на разходите за отопление на водата: можете просто да използвате по -малко топла вода, да изключите термостата на бойлера си или да изолирате бойлера си и първите шест фута гореща и тръби за студена вода.

Ако обмисляте да замените бойлера си с ефективен модел, трябва да имате предвид два фактора: вида на бойлера, който отговаря на вашите нужди, и вида гориво, което ще използва. Например бойлерите без резервоар са енергийно ефективни, но също така са лош избор за големи семейства, тъй като не могат да се справят с многократни и едновременни употреби на топла вода. Ефективните бойлери могат да бъдат между 8% и 300% по -енергийно ефективни от конвенционалните бойлери за съхранение.

7. Инсталирайте енергийно ефективни прозорци

Прозорците са значителен източник на разхищение на енергия – те могат да добавят до 10-25% от общата ви сметка за отопление. За да предотвратите загубата на топлина през прозорците си, вместо това можете да замените прозорците с един панел с продукти с двоен панел.

За домове в по-студени райони, напълнените с газ прозорци с „ниско-емисионни“ покрития могат значително да намалят разходите ви за отопление. Освен това вътрешните или външните прозорци с бури могат да намалят ненужните топлинни загуби с 10 до 20 процента. Особено трябва да имате предвид прозорците за бури, ако вашият регион преживява чести екстремни метеорологични явления.

В по -топъл климат, притока на топлина през прозорците може да бъде проблем. В допълнение към намаляване на топлинните загуби, ниско емисионните покрития на прозорците могат да намалят топлинните печалби, като отразяват повече светлина и намаляват количеството топлинна енергия, която влиза в дома ви. В зависимост от това къде живеете, прозорците на ENERGY STAR могат да ви спестят $ 20- $ 95 всяка година от сметките ви за комунални услуги. Сенниците на прозорците, щорите, параваните и сенниците също могат да осигурят допълнителен слой изолация между вашия дом и външните температури, което води до още по -голяма икономия на енергия.

8. Надстройте вашата ОВК система

ОВК системата се състои от отоплително, вентилационно и климатично оборудване. Само отоплението е отговорно за повече от 40% от потреблението на енергия у дома. Тъй като домовете в северните региони са изложени на много по -ниски температури през годината, газовите пещи ENERGY STAR имат различни спецификации в северната и южната половина на Съединените щати.

Надстройване до „САЩ Южна ”сертификация ENERGY STAR може да ви спести до 12% от сметката ви за отопление или средно 36 долара годишно. Пещите ENERGY STAR в северната половина на САЩ са обозначени със стандартното лого ENERGY STAR и са с до 16% по -енергийно ефективни от базовите модели. Това означава средно спестяване от 94 долара годишно върху сметката ви за отопление в Северна САЩ

За сравнение, климатикът не допринася значително за сметките за енергия – средно той съставлява само шест процента от общото потребление на енергия на вашия дом. Централните климатични устройства ENERGY STAR са с осем процента по -ефективни от конвенционалните модели. Климатичните системи обикновено са интегрирани с отоплителни системи, което означава, че трябва да закупите новата си пещ и климатик едновременно, за да сте сигурни, че климатикът работи с максималната си енергийна ефективност.

Надстройките до третия компонент на ОВК система – вентилацията – също могат да подобрят вашата енергийна ефективност. Вентилационната система се състои от мрежа от канали, които разпределят топъл и студен въздух във вашия дом. Ако тези канали не са правилно запечатани или изолирани, получената енергийна загуба може да добави стотици долари към вашите годишни разходи за отопление и охлаждане. Правилната изолация и поддръжка на вашата вентилационна система може да намали разходите ви за отопление и охлаждане с до 20%.

9. „Запечатайте“ дома си

Затоплянето или затварянето на течове на въздух около дома ви е чудесен начин да намалите разходите си за отопление и охлаждане. Най -честите източници на изтичане на въздух във вашия дом са вентилационни отвори, прозорци и врати. За да предотвратите тези течове, трябва да се уверите, че няма пукнатини или отвори между стената и вентилационния отвор, прозореца или касата на вратата.

За да запечатате течове на въздух между неподвижни обекти, като например стената и рамката на прозореца, можете да приложите уплътнител. За пукнатини между движещи се обекти, като например работещи прозорци и врати, можете да приложите отстраняване на атмосферните влияния. Отстраняването на времето и уплътняването са прости техники за запечатване на въздуха, които обикновено предлагат възвръщаемост на инвестицията за по -малко от година. Изтичането на въздух може да възникне и през отвори в стената, пода и тавана от водопроводни, канални или електрически кабели.

Въздухът, изтичащ от дома ви, най -често идва от интериора на дома в тавана ви през малки отвори. Независимо дали става въпрос за канали, осветителни тела или тавански люк, горещият въздух ще се издига и излиза през малки отвори. Тъй като естественият поток на топлина е от по -топли към по -хладни зони, тези малки отвори могат да направят сметката ви за отопление още по -висока, ако таванското ви помещение не е достатъчно изолирано. За да извлечете пълната сума от спестяванията от затоплянето, трябва да помислите за напълно изолация на вашия дом.

10. Изолирайте дома си

Изолацията играе ключова роля за намаляване на сметките за комунални услуги чрез запазване на топлината през зимата и поддържане на топлината извън дома ви през лятото. Препоръчителното ниво на топлоустойчивост или „R-стойност“ за вашата изолация зависи от това къде живеете. В по-топъл климат препоръчителната R-стойност е много по-ниска, отколкото за сгради, разположени в по-студени райони като Североизточната част.

Нивото на изолация, което трябва да инсталирате, зависи от района на вашата къща. Вашето таванско помещение, стени, подове, мазе и пространство за пълзене са петте основни зони, където трябва да помислите за добавяне на изолация. Използвайте инструмента Home Energy Saver за препоръки въз основа на спецификациите на вашия дом или намерете общи регионални препоръки на уеб страницата на Министерството на енергетиката относно изолацията.

Защо на първо място да се пести енергия?

Спестяването на енергия е важно и полезно по много причини. Можете да спестите пари, да увеличите стойността на имота си и да защитите околната среда чрез прости мерки за пестене на енергия. Това са големи ползи, които можете да спечелите от спестяването на енергия, независимо от вашата точна мотивация за опазване на първо място. Просто като направите малка крачка към водене на по-енергийно съзнателен начин на живот, можете да започнете да се наслаждавате на всички предимства на енергийната ефективност.