Предимствата на енергоспестяващите крушки

Халогенните крушки с нажежаема жичка и неефективни постепенно се извеждат от пазара, като енергоспестяващите крушки стъпват към плочата. Това ново поколение крушки светят по -ярко, издържат по -дълго и намаляват количеството енергия, необходимо за захранването им. Те са ефективно ежедневно решение, намаляват сметката ви за електроенергия и ви помагат да извлечете повече от общ домакински артикул.

Нека разгледаме различните предимства на енергоспестяващите крушки и как можете да изберете правилната за всяко място или настройка във вашия дом.

Какво представляват енергоспестяващите крушки?

Енергоспестяващите крушки (или енергоефективните крушки) издържат до 12 пъти по-дълго от традиционните крушки, като използват по-малко електричество, за да излъчват същото количество светлина като традиционните крушки. Те са енергийно ефективен вариант, който ви помага да намалите въглеродния отпечатък на вашия дом. Най-често срещаните енергоспестяващи крушки са светодиод (LED), компактна флуоресцентна лампа (CFL) и халогенна нажежаема жичка.

Дълго време най-големият недостатък на енергоспестяващите крушки беше видът светлина, която те произвеждат. Студени, сурови и ултра-ярки, енергоспестяващи крушки идват само в стерилни светодиоди, които извеждат топлината от помещението. Нещата обаче се промениха значително, откакто светодиодите за първи път излязоха на пазара и сега има огромен асортимент от топли, меки бели крушки, от които да избирате.

В допълнение, едно от основните оплаквания относно енергоспестяващите крушки се отнася до времето, необходимо за осветяване на помещението. Това вече не е проблем, тъй като светодиодите и халогените се включват незабавно, въпреки че някои CFL все още отнемат няколко минути, за да достигнат максимална яркост. Във всеки случай има много причини да преминете от традиционните крушки към енергоспестяващи крушки.

Как да изберем правилната енергоспестяваща крушка?

Има три фактора, които влияят при избора на правилната енергоспестяваща крушка: вид, стойност на лумена и цвят.

Тип:

Видът на енергоспестяващата крушка, която използвате, до голяма степен се определя от това къде и как ще я използвате. За общо и външно осветление се придържайте към LED или CFL светлини. Прожекторите и кристалните полилеи използват светодиоди, докато димируемите светлини използват LED или халогенни крушки с клас B.

Стойност на лумена:

Традиционно винаги сме използвали ватове за определяне на яркостта и мощността, генерирани от традиционните крушки. Въпреки това, тъй като крушките с ниска енергия използват значително по -малко мощност, за да работят, ватовете вече не са практичен начин за измерване на яркостта. Вместо това светлинният изход на крушките дава точна представа за това колко ярка ще бъде вашата енергоспестяваща крушка.
Използвайте следната таблица, за да определите необходимата яркост (в лумени), като я сравните с традиционна крушка.

LED / енергоспестяваща крушка – Традиционна крушка
220 лумена – 25 вата
400 лумена – 40 вата
700 лумена – 60 вата
900 лумена – 75 вата
1300 вата – 100 вата

Цвят:

Цветът на крушката зависи от вашите лични предпочитания. За по -естествена светлина помислете за енергоспестяващи крушки, които са описани като меки или топло бели. За прожектори, гаражи или зони, които изискват повече светлина от обикновено, използвайте хладни или чисто бели крушки с ниска енергия.

Колко пари можете да спестите с енергоспестяваща крушка?

За обикновения дом енергоспестяващите крушки могат да спестят около 70лв годишно, както и 120 кг въглероден двуокис. Семействата могат да очакват икономиите да се увеличат с поскъпването на електроенергията и с енергоспестяващите крушки, които стават по-достъпни и по -дълготрайни. Въпреки че това не влияе върху разходите за реално закупуване и подмяна на отделни крушки с нажежаема жичка, можете да сте сигурни, че в дългосрочен план енергоспестяващите крушки могат да ви помогнат да спестите пари.

В допълнение, енергоспестяващите крушки са невероятно дълготрайни. Ако останат включени за 12 часа на ден, повечето могат да издържат огромни 11 години, без да се налага да се сменят. Това е в ярък контраст с традиционните крушки, които рядко издържат повече от година.

Заслужава ли си да се гасят енергоспестяващите крушки ?

Безспорно. Въпреки че те все още струват малко повече от традиционните халогенни и нажежаеми крушки, те издържат много по -дълго, хладни са на допир и генерират значително по -малко въглероден диоксид. Дом, който използва предимно енергийно ефективни крушки, ще спести пари в дългосрочен план. В комбинация с други методи за управление на енергията, като интелигентни измервателни уреди и изолация на дома, можете да намалите консумацията на енергия, като същевременно намалите драстично сметките си за комунални услуги, като използвате енергоспестяващи крушки.